Peruspuurtamista

N66.34458 W43.59190
Lämpötila/temperature: -11
Tuuli/wind: 10m/s
Säätila/weather: puolipilvinen/partly cloudy
Kuljettu matka/distance: 28,18km
Korkeus/altitude: 2490m

Tänään oli kyllä niin hajuton (?) ja mauton hiihtopäivä, että melkein vaikea keksiä edes mitään kirjoitettavaa. Säästä voi aina länkyttää, joten aloitetaan sillä.

Aamu valkeni juuri sellaisena kuin oli luvattu. Herätessä tuuli oli reippaasti yli 10m/s ja ilma sakeanaan lunta. Päätettiin kuitenkin mahtua sekaan ja aloitettiin päivä normaaliin lähtöaikaan seiskalta.

Sää parani ja tuuli tyyntyi selkeästi jokaisen legin myötä ja iltapäivällä oli jo mukavat hiihto-olosuhteet. Nahkea lumi ja sastrugit tosin piinasivat tänäänkin etenemistä. Lumisadetta luvattiin koko päiväksi, mutta puolen päivän jälkeen paisteli jo aurinko.

Kahdeksannen legin aikana ylitimme kauan kohistun korkeimman kohdan. Jäätikkö näytti sillä kohtaa siltä miltä jäätikkö aina näyttää. Muutama vihamielinen sastrugi lymysi oletetun alamäen suunnalla ja lumipöllähdyksiä juoksi hangen pinnalla. Ensimmäiset haparoivat suksenpotkaisut alamäen suuntaan olivat toiveikkaat. Ja sitten mentiin. Kalevi “Häkä” Häkkinen olisi jäänyt toiseksi, kun karavaani potki menemään lumipilven saattelemana jyrkkään rinteeseen. Huoh. Kunpa vaan. Ehkä jos oikein tosissaan kuvitteli, saattoi taivaanranta näyttää vähän erilaiselta kuin ylämäen puolella ja jäätikön kulma hieman vähemmän liikettä vastustavalta. No, kymmenen metriä ollaan tultu alaspäin. Kohta saadaan takaisin about 10% hapen määrästä ja keittimien tehosta, jonka korkeus meiltä riisti.

Ruokahimoja on alkanut myös ilmestyä retkikuntalaisten keskuuteen (ruuan suuresta määrästä huolimatta laadullisia kaipauksia saattaa ilmetä). Jahka täältä sivistykseen pääsemme, nälkäisten hiihtäjien ruokalistalta löytyy ainakin uunilohta ja pottumuusia, pitkään padassa haudutettua karjalanpaistia, karjalanpiirakoita voisulalla, grillattua kesäkurpitsaa ja halloumia, sekä mitä tahansa namikadoa (avokadoa) sisältävää hässäkkää.

Huomenna katsotaan, onko alamäki alamäki vai ylämäki.

Retkikunnalla kaikki hyvin.

Today was pretty ordinary skiing day on every account. We had strong wind at morning but on the afternoon it was almost still. It was supposed to snow the whole day but on lunch break sun showed up. We passed the highest point of our route today so there should be downhill from now on. We don’t have high expectations that we’ll even notice it.

4 responses to “Peruspuurtamista

 1. Onko tässä pientä kyllästymistä havaittavissa? 🙂

 2. sati kuparinen

  Terveisiä Kotkasta sinne valkolandiaan! Joka aamu vessanpöntöllä ihmettelen, että miten joku viitsii… Mutta tosi viihdyttävää huussilukemista enivei. Ja jos seikkailu on tavoitteena niin tuo kai täyttää kriteerit ihan kirkkaasti. Kyllähän sitä itsekin joskus haaveilee rauhasta ja hiljaisuudesta keskellä ei mitään, mutta tuohon en kyllä alkaisi. Teille huimille toivottelen hyviä hiihtoja etiäppäin ja sopivasti haasteita että seikkailuhenki
  säilyy yllä. Ja Ninalle erityisesti universaaleja voimavirta-aaltoja siskolta

 3. eevatavaila

  Mun mielestä ei kuulosta kovinkaan arkiselta ja tylsältä että ootte päässeet Grönlannin puoleenväliin ja ohittaneet korkeimman huipun; fanfaarejahan tuossa olis tarvittu! Alatte siellä kaiken valkoisen keskellä sokeutua sille että ootte oikeasti mahtavia rohkelikkoja! Toivotaan että se alamäki vielä tulee ja sujuttelette vauhdin hurmassa kohti päämääräänne, karjalanpaistia ja sopivan pehmeitä avocadoja.

 4. Karhutyttö

  Meidän niin kun varmaan monen muunkin aamu alkaa sillä että katsotaan mitä teille kuuluu. Meillä olisi täällä tarjolla Matiakselle synttäri, Pienen Karhutyttön synttärit olisivat lauantaina mutta taitaa olla niin että tuo matka lauantaiksi jää vähän myöhäisemmäksi. Mutta ruuasta puheenollen mitä herkkuja säästetään tai pakastetaan odottamaan sedän kotiutumista?
  Kaikkeä hyvää ja sujuvia suksia teille kaikille

Kommentoi!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s