Tuberkuloosipotilaiden vappuretki

N66.37080 W44.83073
Lämpötila/temperature: -13 C
Tuuli/wind: 8m/s
Säätila/weather: aamulla aurinkoista/sunny on the morning; iltapäivällä pilvistä/ cloudy on the afternoon Kuljettu matka/distance: 27,8 km
Korkeus/altitude: 2371m

Puolentoista vuorokauden mittaisen miniloman jälkeen saatiin taas aamun puhteiksi askarrella teltat esiin hangesta. Eräskin lumikiila oli kaivautunut niin syvälle nietokseen, että sitä esiin kaivaessa odotti kerrostumista tulevan vastaan vähintään muumioituneita inuiitteja tai devonikauden elämänmuotoja.

Tuuli oli koko päivän pureva ja etenkin tauoilla sen hampaat tuntuivat erityisen koleilta. Luultiinkin, että on paljon kylmempi kuin oikeesti olikaan. Näköjään liian pitkä telttaelämä näivettää kylmänsietokyvyn. Huomisellekin on luvattu vielä äkäisempää, mutta hiihdettävää tuulta. Meillä on onneksi kaikennäköisiä maskeja ja muita viritelmiä käytössä suojaksi tuulelta (ja auringolta). Jaakko ansaitsee nenäsuojuksillaan kunnianimen “Suuri vesinokkaeläinjohtaja”.

Tänään hiihdettiin siis yhdeksän legiä ja yksi sauvakävelijäkin nähtiin viimeisten legien aikana, kun Ninan äkillinen selkäjuiliminen tuntui äityvän hiihdon kiertoliikkeestä. Sauvakävellen yli Grönlannin. Sitä ei ole varmaan vielä tehty. Vois ehdottaa esim. Eurajoen martoille, jos niiltä vielä puuttuu ensi kevään retkikohde.

Kaikki ovat tuntuneet hieman köhivän viime päivien aikana. Ilma täällä ylhäällä keskellä jäätikköä on todella kuivaa ja kuormittaa hengityselimiä samalla kun yritämme läähättää pulkkiamme eteenpäin. Onneksi tilanne varmaankin helpottuu parin sadan kilometrin päästä kun alamme lähestyä rannikkoa.

Ainiin, jos joskus vielä tehdään jotain reissuja, voisivatko lähimmäiset hienovaraisesti muistuttaa, ettei pähkinä ole ystävällismielinen legieväs. Kenenkään ei tee mieli syödä niitä täällä kuin äärimmäisessä nälänhädässä. Ei edes vannoutuneen pähkinäihmisen. Toivotaan, että Isortoqin asukkaat ovat persoja pähkinöille ja innoissaan vaihtavat esim. jääkarhuntaljan niihin.

Ei muuten tunnu kauheesti vapulta. Matiaksen ahkion päällä poukkoileva ilmapallo oli ainoa muistutus, että kevät on siellä Suomessa jo korkattu.

Retkikunnalla kaikki hyvin.

We had a really vile wind today as a leftover from yesterday and day before. We skied our first nine hour day and continue doing so for days to come. Air is very dry up here and everybody’s coughing a bit. Nothing too serious though.

3 responses to “Tuberkuloosipotilaiden vappuretki

  1. eevatavaila

    Jännä tuo teidän pähkinäuutinen, minulla on Citymarketin Irtosnacks -pussi tässä tietokoneen vieressä ja napostelen hunajaisia ja paahdettuja manteleita sekä naturel- saksanpähkinöitä samalla kun vastailen joihinkin posteihin. En siis taida ruokavalionikaan puolesta sopia jäätikölle.Ja tuosta yskästä: harvinaisen monet maanmiehennekin köhivät juuri ankarasti; meneillään on kaikkien aikojen sakein koivujen siitepölykausi. Siitä on ollut isoja lehtiuutisia ettei tällaista ole koettu vuosikymmeniin – jos koskaan. Vieläköhän muistatte mikä on koivu, sellainen nätti ja nykyään jo aika vihreä kuten näette jos /kun sieltä paljaudesta ja valkeudesta joskus palaatte. Selkäongelmiin perehtyneenä lähetän retkikunnan sauvakävelijälle lämpimimmät terveiset: kunpa vaiva oikein pian helpottaisi! Kovin monta marttaa tuskin rohkenisi liittyä seuraanne. Toivottavasti saisitte olla loppumatkan (kuulostaa tuossa kovin lyhyeltä pätkältä!) mahdollisimman terveinä, vaivattomina ja köhättöminä.

  2. Täälläkin napostellaan parhaillaan pähkinöitä.. 🙂 Niin huikean mukaansatempaavasti kirjoitettu blogi, että olen jäänyt koukkuun! Ehkä siellä ei ilman huumoria voikaan pärjätä (eikä tarvitsekaan), mutta että selkäongelmat tuollaisessa paikassa yhdistyvät Eurajoen marttoihin, wau! Toivon pikaista paranemista selälle ja köhijille sekä hyvää säätä. Kaikkea hyvää retkikunnalle!

  3. Ihailin juuri tuota teidän giganttista parihyppelyjälkeänne poikki jäätikön. Kartasta arvioituna matkan puoliväli näyttäisi oleva lähellä! Miten tuo lumijälkikuvionne syntyy eli missä vaiheessa päivää sijainti aina päivittyy ?

Kommentoi!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s