Tuuli nousee

N66.42212 W45.43900
Lämpötila/temperature: -13 C
Tuuli/wind: 15m/s
Säätila/weather: puolipilvinen/partly cloudy
Kuljettu matka/distance: 9,02km
Korkeus/altitude: 2278m

Aamulla saatiin Jarilta varoitus kovasta tuulesta tälle päivälle. Aamupalaa syödessä kuitenkin vain leppeä keväthenkäys liikutteli telttakankaita. Liikkeelle lähdettiin myöskin mainiossa säässä. Pilvistä, mutta kuitenkin riittävästi näkyvyyttä.

Ekaa legiä oli mennyt ehkä 25 minuuttia kun tuuli yhtäkkiä nousi minuuteissa käytännössä nollasta kymppiin. Ensimmäinen tyhjästä pöllähtänyt puuska tuntui kuin joku olisi ajanut pakettiautolla päin ja sen jälkeen samaa tavaraa tuuppasi etuoikealta jatkuvalla syötöllä siihen tahtiin, että puolilta päivin oli pakko viheltää peli poikki. Etenemisen kuormitus alkoi olla saavutettua hyötyä suurempi. Tuulimittarin mukaan keskituuli oli noin 15m/s ja puuskat lähelle 17 m/s. Ei mikään kovin paha, mutta vastatuulena hankala. Itellä alkoi tällasena rääpäleenä olla jo samanlainen olo kun ruumisarkkujollalla Selkämeren syysmyrskyssä ja kyllä nuo meidän järeämmät jäätikön rahtilaivatkin vähän huojahtelivat puuskan iskiessä.

Eli tästä tuli sitten puolikas lepopäivä. Kun oltiin saatu teltat pystyyn ja tyhjennetty vaatteiden joka ikinen sopukka pöllynneestä lumesta, vedettiin antaumuksella lounas ja viikkoruokasäkin viimeisiä (=ihan helkkaristi ylijäänyttä ruokaa) muruja kupuun. Pitäähän sitä asiaankuuluvasti levätä välissä, jotta jaksaa taas hetken päästä syödä päivällistä. Eli tässä taas köllötellään ihan mahdottoman epäergonomisella makuusijalla. Tämä on varmasti reissun epäonnistunein tai vähintään toiseksi surkein telttapaikka. Joku niistä alkureissun knöölimajoituksista taisi alittaa riman vielä pahemmin. Jännittävää on kuitenkin se, miten paljon aurinko jo lämmittää. Teltassa pystyy makoilemaan ilman keittimen tai makuupussin lämpöä. Sen verran puskee aurinko hehkuaan tuon telttakankaan läpi. Voidaan hetkellisesti samaistua etelänaparetkeilyyn.

Muuten meillä on tavallaan merkittävä päivä käsillä. Olemme olleet nyt kaksi viikkoa jäätiköllä, joka on reissun kestosta aikalailla puolet. Juhlan kunniaksi osalla porukasta on lupa vaihtaa kalsarit ja sukat. Osa oli niin mukavuudenhaluisia, että ottivat neljät alkkarit ja kolmet sukat mukaan. Kauheaa painontuhlausta. Lisäksi syyn ottaa napanderia voi keksiä myös siitä, että olemme tulleet napapiirin eteläpuolelle (jo eilen tms.).

Tämän päivän tappioksi on ehdottomasti luettava korkeus, joka näyttää olevan muutaman metrin eilistä alempi! Tietysti selitettiin tätä itsellemme, että jossain jontkan pohjalla vaan majaillaan. Ehkä huomenna saadaan tahkottua taas korkeudet kohdilleen.

Retkikunnalla kaikki hyvin. (Paitsi liikaa ruokaa. Etenkin pähkinöitä.)

First thing on the morning we got a wind warning to our YellowBrick -device. It was little bit surprising since at that time there was only mild breeze flapping our tents. During the first skiing hour the wind finally rose and got stronger towards the noon. We had to camp since our progress was slow and too energy consuming. So this turned out to be kind of a resting day.

6 responses to “Tuuli nousee

 1. Oikein ratkiriemukasta puhtaiden kalsareiden, napapiirin ylityksen (vaikkakin vähän väärään suuntaan) ja kevään juhlaa koko poppoolle!
  Toivottavasti kohdalle osuu joku Ice age – tyyppinen jäätikköorava, jolle voitte syöttää ylimääräiset pähkinät.

  • Niin ne sanoo et puhtaus on puoli ruokaa joten käyköhän evästä nytkin yli.. Mukavaa se puhtailla kalsareilla jatkaa matkaa. Pähkinöitä syömään joka kymmenen vasemman suksen ollessa edellä ja pähkinöitä suuhun. Kyl ne kuluu. Tai sit ice age orava etsittävä. Tai ne ranskalaiset.

 2. Tehkää niistä ylimääräisistä pähkinöistä geokätköjä 🙂

 3. Jussi&Pesue

  Vappu Terveiset Iistä koko porukalle! Jouni muista, että Isoveli valvoo. 😉

 4. Toivotaan tuulen laantuvan pikaisesti, että pääsette taas lykkimään. Lepäilkää mahdollisimman mukavasti niillä muhkuroilla siellä napanderipiirissä. Niksiä pukkaa ylimääräisten pähkinöiden käyttöön täältäkin. Laittakaa kalsarit ja sukat yöksi ulos minigrip pussiin, joukkoon lunta ja muutama “pesupähkinä”. Aamulla tuulen hakkaamasta pussista puhtaat kamppeet päälle. Ei tartte vaihtaa, yksillä pärjää, nerokasta! 🙂 Täälläkin tuprutteli tänään vähän lunta, nyt paistaa aurinko ja kohta on tervauskelit. Hauskaa vappua!

 5. Hyvää vappua koko porukalle! Ja onnittelut puolivälin saavuttamisesta! Ra(i)kkaat terveiset erityisesti Ninalle ja Jaakolle, täällä ootellaan teitä! Nina käski laittaa viestiä tänne, jos saan sen. No mie sain sen. Jotta tulkaahan pitämään muuttoauton ovesta kiinni!

Kommentoi!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s