Soijaa pukkaa!

N66.82129 W48.17235
Lämpötila/temperature: 0 C
Tuuli/wind: aamulla/on the morning 9m/s, päivällä/during the day 2m/s Sää/weather: white out
Kuljettu matka/distance: 21,37km
Korkeus/altitude: 1532m

Myrsky tuli, oli, meni ja täytti leirimme kovaksi pakkautuneella lumella. Harrastettiin aamulla tunti arkeologisia kaivauksia, joiden päätteeksi löydettiin hangesta pari punaista Hillebergiä ja 10 pulkkaa täynnä kaikenlaista krääsää.

Säätilassa on tapahtunut todella radikaali muutos. Paukkupakkasten sijaan lähdettiin tänään puskemaan vastatuuleen lähes nollakelissä! Ja ei voinut melkein uskoa todeksi, miten kiltisti pulkat seurasivat omistajiaan. Oli jo ehtinyt tottua vetämään niitä lähes hiekkapaperia muistuttavalla kitkaisella hangella.

Oli mukava päästä taas hiihtämään. Kyllähän loikoilu ja lonkan vetäminen on kivaa puuhaa, mutta sitä ehtii tehdä sitten toukokuussa kotonakin. Sitäpaitsi päivän leiriytymisen jäljiltä teltan eteisessä alkoi haista jo junan vessa, sillä eihän me tissiposket myrskyssä ulos tarpeita tehdä vaan abdisin nurkkaan kaivettuun monttuun. Aika päästä puhtaammille lumille!

Tämän päivän hiihtoa luonnehti aivan täysi white out. Horisontittomassa valkoisessa maisemassa hiihtäminen on yllättävän hankalaa ja hidasta, sekä näytti aiheuttavan osalle retkikunnan jäsenistä hallusinaatioita. Jouni luuli jäätikön liikuskelevan itsekseen ja Matiaksen mielestä parin metrin korkuinen aurauspenkka vainosi meitä. Noh, kuka tänne päästään terveenä lähtiskään? Olimme myös melko tuskissamme tästä ennakoimattomasta helleaallosta ja lähellä oli ettei nähty alastomia hiihtäjiä viuhahtamassa jäätikköä ylös. Heti vedeksi muuttuva lumipyry onneksi rohkaisi pitämään kuorivaatteet päällä.

Nyt taas kökötellään teltassa ja pyöritetään vesishowta syöpöttelyn ohella. Näin ne illat kuluu.

Retkikunnalla kaikki hyvin.

The storm finally went by and we could crael out of our tents. It felt really nice to get going again! The weather has changed tremendously and now we are dealing with aroundvzero temperatures instead of freezing conditions. It was almost too warm for skiing! Today was also total white out which made our progress little bit difficult.

2 responses to “Soijaa pukkaa!

  1. Kuinka ollakaan, tänään saamentunnin tekstinä Samuel Balton matkakertomusta Grönlannista vuodelta 1888. Olkaahan tarkkana kun keittelette lounaita, ettei käy kuin Nansenille ja kumppaneille. Olivat jo päässeet reissun loppupuolelle rannikon tuntumaan ja oli jänes saaliina. Käyttivät keittoastian alustana peuran sarvia, jotka tuli polttikin katki, astia kaatui ja kaikki herkkuliemet pääsi valumaan hukkaan..Parempaa onnea teille !

  2. eevatavaila

    Heh, jos nollakeli on yhtäkun helleaalto, olette tosiaan hiukan päästänne nyrjähtäneitä : ) Samaa ovat taivastelleet muutamat kuorokaverini joille harjoitusten jälkeen kotimatkalla eilen kerroin joitakin myrsky- ja pakkasuutisianne. Nyt voi sitten sanoa että hellehän siellä riivaa niin että retkikunta kaihoaa vähintään pakastinlämpötiloja. Tuo whiteout kuulostaa kyllä vähän tylsältä, toivotaan kirkastumista ja hallusinaatioille loppua. Meillä oli tänään kylässä ystäviä jotka kertoivat miten iPadilta voi kätevästi katsoa koko maailman kellonajat ( heillä on lähisukua San Diegossa ja viisaasti he tarkistavat sikäläisen ajan ennen kun herättävät siellä asuvat lapsenlapset kesken makeimpia unia ). Katsottiin mun uudelta iPadiltani Nuukia – ainoa Grönlannin paikka jonka muistin nimeltä – ja todettiin että viisi tuntia meistä jäljessä. Lähdenpä nukkumaan, ehkä aamuksi ilmestyy jäätiköltä taas jokin elonmerkki.

Kommentoi!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s